Un total de 48 persones participen en l'acapte de Roda de Ter que va obrir la Setmana Mundial de Donació de Plasma

Última revisió 03-10-2024 14:48
03/10/2024

Valoració molt positiva de l'acapte de plasma i sang que es va fer aquest dimarts, 1 d'octubre, al gimnàs de l'escola pública Mare de Déu del Sòl del Pont de Roda de Ter i que servia per obrir la Setmana Mundial de Donació de Plasma. Un total de 48 persones van participar en la iniciativa organitzada per l'Associació Catalana de Dèficits Immunitaris Primaris (ACADIP). Es van registrar 22 donacions de plasma i 24 donacions de sang, destacant que 11 d'aquestes persones van realitzar la seva primera donació.

La jornada de donació es va iniciar a les 16 h i es va allargar fins a les 21 h. Representants del Banc de Sang i Teixits (BST), de l'Associació de Donants de Sang d'Osona i dels ajuntaments de Roda de Ter i Les Masies de Roda van participar donant suport en aquest acte d'inici de la campanya. ACADIP, entitat que té la seva seu a Roda de Ter, dona suport als malalts que pateixen qualsevol tipus d'immunodeficiència primària i als seus familiars. Entre les seves funcions hi ha incentivar la donació de plasma. Actualment, a Catalunya només hi ha donants de plasma per obtenir el 39% de les immunoglobulines necessàries.

Fins al 6 d'octubre es faran un total de 36 campanyes especials arreu del territori, a més dels 12 centres fixos de donació de sang dels grans hospitals.

 

Valoracions de l'acapte

Yolanda Tristancho, regidora de Salut de l'Ajuntament de Roda de Ter, va expressar la seva satisfacció sobre l'avaluació de la jornada:
"Estem molt contents perquè avui hem donat el tret de sortida a la primera setmana dedicada exclusivament a la donació de plasma. És la primera campanya que es fa a la comarca centrada només en el plasma.  Aquesta campanya, la primera d'aquest tipus, la iniciem a Roda de Ter perquè ACADIP té una forta vinculació amb el nostre municipi. Hem cregut que el dia 1 d'octubre era el moment idoni per començar. Estem molt satisfets amb l'èxit de la jornada, ja que, tot i que personalment tenia dubtes, especialment per ser un dia laborable, la resposta ha estat magnífica. Hem aconseguit reunir almenys 25 donants de plasma, una fita que no esperàvem assolir tan aviat. Fins i tot, tenim gent en llista d'espera que, si queda una llitera lliure, aprofitarem per sumar més donacions. La campanya ha estat un èxit total i esperem que sigui la primera de moltes més."

La Dra. Roser Vallès i Navarro, Directora del Programa per a l'Autosuficiència en Plasma, va coincidir amb la regidora sobre la valoració de la campanya:
"Coincideixo amb la regidora, la valoració és excel·lent. Tots els horaris per a les donacions es van omplir molt ràpidament gràcies a l'esforç conjunt. A més, com ha comentat la Yolanda, tenim llista d'espera, la qual cosa és una notícia magnífica. Aquesta és una gran fita perquè fins ara, a Roda de Ter, mai s'havien fet donacions de plasma. A Catalunya, el nostre objectiu és que cada donant arribi a donar plasma quatre vegades l'any. Si aconseguim això, podrem produir els medicaments que necessiten els nostres malalts, ja que actualment hem de comprar plasma a l'estranger per cobrir la demanda de proteïnes essencials per al tractament de malalties."

La Dra. Vallès també va assenyalar la importància de la donació de plasma, que és menys coneguda que la de sang:
"Encara que estem molt acostumats a parlar de la donació de sang, el plasma és menys conegut. Durant molt de temps no vam fer prou difusió, però la pandèmia ens va ensenyar la importància de ser autosuficients en plasma. Si no tenim prou plasma, podem tenir problemes greus a l'hora de tractar pacients. Per això, hem redoblat els esforços per promoure'n la donació amb el suport dels ajuntaments, consorcis, associacions de pacients i la Federació de Donants. El plasma és el líquid de la sang on circulen proteïnes vitals, com les immunoglobulines, que són imprescindibles per a les persones amb dèficits immunitaris. Aquestes proteïnes només es poden obtenir del plasma donat, no es poden fabricar en un laboratori, fet que subratlla la seva importància."

Alba Begara, jove de 21 anys de Roda de Ter, que patia una immunodeficiència primària i va rebre un trasplantament de medul•la, va compartir la seva experiència:
"La donació de plasma és crucial per a la fabricació de medicaments per tractar diverses malalties, com les immunodeficiències primàries, entre d'altres. En el meu cas, necessitava immunoglobulines per al meu tractament i m'havien de fer transfusions mensuals. Cada sessió durava moltes hores a l'hospital, però eren essencials per a la meva salut. Ara, afortunadament, ja no necessito aquestes transfusions perquè vaig ser trasplantada de medul·la fa sis anys, i des d'aleshores no requereixo tractament."


A Catalunya, actualment només es cobreix el 40% de les necessitats de plasma amb donacions locals. Per això, és essencial augmentar el nombre de donacions i arribar a 60.000 donants anuals per assegurar poder atendre totes les persones malaltes. Moltes persones depenen d'aquests medicaments, com els pacients amb immunodeficiències primàries o secundàries, persones amb hemofília o amb altres dèficits. Tal com explica la Dra. Vallès, sense el plasma, no podrien rebre el tractament que necessiten.