Participació ciutadana

Instruments de participació ciutadana

Procés participatiu per al foment de la participació ciutadana (2023)

Durant l'any 2023 l'Ajuntament va engegar aquest procés amb l'objectiu de realitzar una reflexió conjunta que permeti establir una mirada de futur sobre aspectes a treballar pel que fa a l’impuls de la participació ciutadana al municipi. La intenció és crear un model de participació on tothom tingui espai per a dir la seva.

Aquest procés participatiu ha consistit en realitzar un diagnòstic col·laboratiu amb l’equip de govern, els tècnics municipals, el teixit associatiu i els veïns i veïnes del poble, participant-hi un total de 38 persones.

Alguns dels aspectes que s'ha detectat que cal millorar són, per exemple, disposar d’una persona referent en l’àmbit de la participació ciutadana, millorar la inclusivitat de tota la ciutadania en els processos per evitar que “sempre participin els mateixos”, clarificar les normes que regulen la participació, fer processos participatius de forma més habitual i comunicar els resultats dels processos, entre d’altres.

I s'ha plantejat crear el nou model de participació ciutadana intervenint sobre tres eixos, l’administració, els processos i els espais de participació, i la cultura participativa, al llarg dels anys 2023 i 2027, seguint la següent programació:

Consulta els resultats complets del procés aquí.

Consulta les notícies relacionades amb aquest procés aquí:

Procés participatiu per al foment de la participació ciutadana (29/12/2022)

Segona sessió participativa en el marc del procés participatiu per al foment de la participació ciutadana (18/01/2023)

Tercera i última sessió per al foment de la participació ciutadana (07/02/2023)

 

Procés participatiu per a l'elecció del nou joc modular per a la plaça Espanya (2023)

El joc modular de la Plaça Espanya va arribar al final de la seva vida útil i, tal i com preveia el Pla director de parcs infantils, calia substituir-lo per un de nou. Per aquest motiu, des de l'Ajuntament es va obrir un procés participatiu per escollir un nou joc.

Amb la voluntat d’arribar a la major part de l’opinió dels nens i de les nenes del poble, es va fer entrega d’un díptic on cada infant podia escollir l'opció que més li agradada. Les tres propostes que se’ls va oferir havien estat seleccionades prèviament per l'àrea tècnica de l'Ajuntament per tal de complir amb la normativa de seguretat i els requisits pressupostaris, a més d’estar fets amb materials que tenen una vida útil llarga i poca necessitat de manteniment

En el procés hi van participar més del 70% dels alumnes de l'Escola Mare de Déu del Sòl del Pont, de l'Escola Emili Teixidor i l'Escola Bressol La Llavor. I a principis de l'any 2024 es va instal·lar el joc modular escollit.

Consulta les notícies relacionades amb aquest procés aquí:

L'alumnat dels centres educatius de Roda ha escollit el nou joc modular per a la Plaça Espanya (07/11/2023)

Nou joc infantil a la Plaça Espanya de Roda de Ter (23/01/2024)

Altres mecanismes de participació

Casa per casa (2022-2023)

El projecte pretén és contribuir a la preservació del patrimoni intangible (lingüístic, oral i toponímic) relacionat amb el patrimoni històric del municipi, i per a portar-lo a terme s'han format grups de voluntaris per documentar els noms de les cases i les seves particularitats de diferents carrers de Roda. D’aquí en sortiran unes fitxes identificatives.

Consulta aquí les notícies relacionades amb aquest projecte:

Presentació del projecte municipal Casa per Casa (21/04/2022)
Ja s'ha presentat el projecte municipal Casa per Casa (27/04/2022)
Jornada formativa del projecte Casa per Casa (17/01/2023)
Comencem! Recuperem el nom de cases del centre de Roda de Ter (19/01/2023)
Reprenem el projecte «Casa per casa» (06/10/2023)

 

Iniciativa per recollir llibres que Miquel Martí i Pol per tenir a La casa groga (2023)

La Fundació Miquel Martí i Pol i la Biblioteca Bac de Roda han fet una crida a la comunitat perquè biblioteques, institucions i particulars contribueixin al projecte de la Casa Miquel Martí i Pol amb l’aportació dels volums que formaran part dels prestatges del museu i que seran consultables pels futurs visitants. 

Consulta aquí les notícies relacionades amb aquesta iniciativa:

Crida a la participació ciutadana per aportar llibres a la futura Casa Museu Miquel Martí i Pol (27/07/2023)

 

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 16-03-2024 19:35